Any student enrolled for ‘TWO YEARS PROGRAMME’ after 10th standard; shall utilize his/her “TIME as MONEY”. I can say, “YOU” have nearly 100 weeks to work effectively with your preparations i.e. (coaching classes +school +self study). In this curriculum, you get nearly ONE THOUSAND HOURS of coaching class for jee preparation in a span of two years. Which any reputed brand generally provides; but the ‘MAGIC’ lies with the ‘SELF STUDY’ part. I recommend, ‘Three hours’ of self-study for ‘every hour’ of class attended by the student. Also with the number of questions attempted by ‘SELF’ shall be three times to ‘ the number ‘ of ‘problems’ discussed in CLASS. You can easily manage 30 HOURS of ‘self-study’ per week, even when you are engaged with 8 to 10 hrs of (School +Coaching Classes) per day, there three to four days of coaching in a week.
Hence you can ‘GENERATE’ (100×30= 3000 ) HOURS of self-study in a span of two years. This 3000 hrs of ‘quality self-study’ are sufficient to give you a good rank in IIT. “This Routine” was exactly followed by a student with AIR within 50 in the year 2010.
With such a good rank you can get any branch of your choice as well as the best of IITs to study with. All those students with similar AIRs had definitely done well in their careers professionally too.
Also try reading: http://blog.winuall.com/managing-time-stress/
The total ‘NET ASSET’ created by any IITian after a successful professional career of ( 25 + ) years would be nearly 30 crores on an average. As the life is also ‘prepaid’ – i.e. ‘we get back, what we invest in it’. Hence a self-study of 3000 quality hrs has a potential to generate 30 crores in your life.
With this assumptions.
An EQUATION arises as ..
3000HRS = 30 CRORE= 3000 LAC
which gives 🙁 1 HOUR = 1 LAC !!!)
Hence every one hour invested in ‘self-study’ can pay you back, ‘rupees one lac’. I bet, if any student takes the importance of time with this approach, then certainly, ‘he will be successful’ with the ‘set target’; for sure.
Even the number of questions, which any student shall practice are also fixed. Say in Physics; there is total of 25 chapters, and you need to practice nearly ‘250 quality questions’ from each chapter. Which will add upto. 25×250=6250 questions.
Similarly, if we take other two subjects ‘Chemistry’ and ‘Maths’with equal questions and chapters;t hen the total number of questions will be; 6250 ×3=18750. Which I can generalise it to nearly 20000 questions.
So with 3000 hrs, you have to practice these 20000 quality questions. Also, you can easily solve six to seven questions per hour.
Qualifying IIT is not an ‘ ART’ but a ‘SCIENCE’. Science says anyone can get the result by following it’s basic laws .But ‘Art’is unique feature of an individual, like the one owned by a magician.
So follow these simple rules and get the ‘complexities’ of JEE resolved.
Want to crack IIT-JEE? Find the best help at http://www.winuall.com
Best wishes. ..